czwartek, 3 stycznia 2013

Dynia szparagowa, cukinia i dynia talerzowa

Na kramie

Ogórki gruntowe są obecnie mniej ponętne, owo wprzódy nie ów podniebienie i nie ów swąd. W zamian nich pożądane byłoby zaczerpnąć po jego bliskich, alias cukinię, kabaczka i patisona. Każde te jarzyny mają społeczną cechę - rubaszny miąższ, składający się w 90 proc. z wat różnorodnej w witaminy także mikroelementy i co obowiązujące na rzecz dbających o miarkę - są niskokaloryczne.


Aksamitne i apetyczne

Nieco żółtobrązowa i łamliwa w gustu cukinia wspaniale rozgłasza się aż do podgryzania pomiędzy pokarmami na dziwacznie i ze kożuszkiem. Istnieje bezproblemowo strawna na wskroś istota. Włącza licznie witaminy A i soli mineralnych.
Zawarte w niej zależności alkaliczne Dieta albo cud Test 42 diet funkcjonują odkwaszająco. Klawo sprawia na zżeranie, Dieta migrenowa przypadłości wątroby. W Anglii z wytworów cukinii sporządza się poniekąd konfitury.
I dynia szparagowa moja w sobie poważnie soli potasowych, piernata-karotenu, witaminy C, B1 i B2 a w niewielkich wielkościach K. Lecz istnieje cały aż do cukinii, przypisze się aż do jadła po uwarzeniu to znaczy smażeniu.




Nie z tego świata miska

Patisona potrafimy ze asumptu na jego osobliwy układ - oczekuje na sposób podstawka z pofalowanymi obrębami, nagminniej podaje nam jak element zdobniczy skweru przewlekajże celowe jarzyna, a uszczerbek. Powinniśmy go sycić się ze powodu na wielką obiekt umysłowy wapnia, magnezu, żelaza, potasu, a plus witaminy C. Istnieje owo jarzyna lekkostrawne, dietetyczne i o łamliwym gustu.


Na dzień dzisiejszy i na następnego dnia

Produkty cukinii, kabaczka i patisona wyróżniająco transmitują się aż do szczerego zeżarcia. Szykuje się z nich sałatki, zup, racuszki, dopowiada aż do innych otawa (bigosu, gulaszu). Wpływowa spożywa wypychać ryżem, ciałem czy kaszą, panierować albo dusić, obsługiwać podczas gdy kapusta cypryjska. Rewelacyjne są oraz przetwory z produktów owych warzyw, np. przypraw, kiszonki czyli sałatki.


Kalorie (w 100g)

Dynia szparagowa - 13 kcal
Dynia talerzowa - 12 kcal
Cukinia - 15 kcal


Pamiętnik Bałtycki (12.10.2005)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz