Książka z przepisami kulinarnymi uzupełniona o DVD z przegłosowanymi odcinkami cyklu "Smaki polskie". Audycja poświęcony polskiemu dziedzictwu kulinarnemu. Promujemy leciwą, rzetelną polską kuchnię. Pragniemy ocalić od chwili zapomnienia przepisy polskich babć. Przybliżyć ciekawostki dotyczące staropolskiego jadłospisu. Cechujemy straw lokalne takie, które nie są przodujące w żadnym innym regionie Europy. Uzewnętrzniamy, jak je przygotować. 1. Indor dwukolorowy 2. Pasztet staropolski z drobiu pływającego 3. Pierś z kurczaka nabijana 4. Szyjki gęsie faszerowane 5. Indor faszerowany 6. Kacze udo śmierdzące 7. Basen w potrawce 8. Kaczor luzowana 9. Perlica wielkopolska 10. Półgęsek w sosie grzybiczym 11. Wiosenny kurczak na zielono
Gusty polskie. Chochlą rozlewane. Tom 4. Książka z przepisami + DVD - Małgorzata Motecha-Pastuszko, Agnieszka Niemcewicz
Książka z statutami kulinarnymi ubogacona o DVD z wybranymi odcinkami cyklu "Gusty polskie". Program święty polskiemu dziedzictwie kulinarnemu. Promujemy naczelną, dobrą krajową kuchnię. Potrzebujemy ocalić od zapomnienia rozkazy polskich babć. Przybliżyć ciekawostki dotyczące staropolskiego jadłospisu. Spełnimy potrawy terenowe takie, które nie są prestiżowe w żadnym innym rejonie Europy. Wykazujemy, jak je upitrasić. 1. Barszcz czerwony 2. Barszcz z uszkami na dubel sposoby 3. Barszcz ukraiński 4. Chołodziec staropolski 5. Flaki jarskie 6. Flaki z pulpetami 7. Krupnik staropolski 8. Kwaśnica zatytułowana kwasówką 9. Żur z kiełbachą 10. Zalewajka 11. Zupa gulaszowa 12. Pierwsze danie wiosenna z mamon
Smaki krajowe. Warzywne różnorodności. Tom 1. Książka z przepisami + DVD - Małgorzata Motecha-Pastuszko, Agnieszka Niemcewicz
Książka z podręcznikami kulinarnymi uzupełniona o DVD z wybranymi wydziałami cyklu "Gusty lokalne". Program poświęcony krajowemu dziedzictwu kulinarnemu. Promujemy naczelną, porządną krajową kuchnię. Chcemy ratować od zapomnienia przepisy polskich babć. Przybliżyć ciekawostki dotyczące staropolskiego jadłospisu. Przedstawiamy potraw lokalne takie, jakie nie są znane w żadnym innym regionie Europy. Okazujemy, jak je przygotowywać. 1. Jod aktualny na rzecz zdrowia Bigos 2. Blaszak podlaski 3. Gołąbki mikre i masywne 4. Karczochy 5. Kiszka ziemniaczana 6. Kotlety z grzybów 7. Tort ziemniaczany 8. Jarzyny nabijane 9. Ziemniaki dociekane i faszerowane 10. Zupa i placuszki z bani
Smaki lokalne. Mięsiwa z tradycją. Tom 3. Lektura z regułami + DVD - Małgorzata Motecha-Pastuszko, Agnieszka Niemcewicz
Lektura z statutami kucharskimi uzupełniona o DVD z przegłosowanymi wydziałami cyklu "Gusty polskie". Program poświęcony krajowemu dziedzictwie kucharskiemu. Promujemy starą, dobrą polską kuchnię. Chcemy ocalić od chwili zapomnienia przepisy naszych babć. Wytłumaczyć ciekawostki dotyczące staropolskiego repertuaru. Przedstawiamy potrawy regionalne takie, jakie nie są ekskluzywne w żadnym innym regionie Europy. Pokazujemy, jak konsumuje upichcić. 1. Galaretka z cielęcych nóżek 2. Golonka i puree z groszka 3. Klapa wołowo-wieprzowy z borowikami 4. Kotleciki jagnięce z kostką 5. Król na dziko 6. Udziec huzarska 7. Polędwiczki wieprzowe w sosie żurawinowym 8. Schab ze śliwką 9. Szynka w chlebie 10. Sznycle cielęce w 3 odsłonach 11. Wyplataniec Kurpianki albo furkoczże Maryny 12. Zrazy wołowe w sosie grzybowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz